Skip to content

Tävling

Tävlingsledning

Kontakta oss vid frågor om inbjudan eller tävlingsdagen.

Licens

Checklista för licenstagning. Tänk på att vara ute i god tid! Läs här!

Hundkapplöpning är fartfyllt, spännande och otroligt roligt, både för förare och hund. 

Fokus för 7HS ligger på tävling, träning och gremenskap

Tävlingarna

För att tävla med sin hund behöver man genomgå en utbildning och få tränarlicens, det gör man med hjälp av sin klubb och en distansutbildning som ges ut av centralförbundet för svensk hundkapplöpning SHCF. Utbildningen lär oss hur vi hanterar våra hundar säkert på banan, vilken utrustning som krävs, vilka regler som gäller och vilket ansvar vi har gentemot hundarna.

När hunden är tolv månader får den börja jaga en mekanisk hare. Dessa kan se lite olika ut, hos oss bygger den på ett vajersystem. Vanligast är att man för hand släpper hunden efter haren och låter den jaga längs banans långsida, eller genom en kurva, första gången för att sedan utöka sträckan efterhand. Parallellt med detta vänjer man sin hund vid startboxarna.

När hunden är van vid startboxarna och klarar av distansen är det dags att börja tänka på tävlingslicens. Tidigast vid femton månader kan en unghund påbörja sin licenstagning som går ut på att hunden, inför domare, får visa att den vill jaga. Provet utförs först  med ensam hund och sedan tillsammans med stödhundar för att försäkra att hunden inte visar tecken på koncentrationssvårigheter eller aggression när den går om eller blir omsprungen av andra hundar.

​Till start har vi flera olika vinthundsraser, men det är greyhound och whippet som dominerar. Tävlingssäsongen sträcker sig från april till november.

Kort om hundkapplöpning

I Sverige är hundkapplöpning främst ett fritidsintresse och en familjesport. Att möta flera generationer hundkappare på banan är ingen ovanlighet.

Alla raser får tävla i Sverige men det är whippet och greyhound som är vanligast. Att välja sin valp görs genom noggranna stamtavle studier där man ser till föräldradjurens prestationer och tidigare kullar. Bland greyhounds är det vanligt med importer, framförallt från Irland, men vi har en mycket fin svensk avel med hundar i världsklass.

Valpen skolas in genom lek med trasor och behöver stora ytor att röra sig på den första tiden för att steg och muskler ska utvecklas till fullo. Därefter börjar hunden bekanta sig med banan genom att springa efter en s.k. släphare. Detta är en trasa med remsor i tyg eller plast som dras i lina över sanden med hjälp av en handhållen motor.

Flera raser uppskattar att jaga släphare eftersom det triggar hundens naturliga jaktinstinkt. På vår bana i Borås har vi träning med släphare för alla raser och arrangerar uppskattade Prova-på-dagar för hundklubbar.