Skip to content

Träning

Hur du börjar, och fortsätter

Träning – maskinhare

Här tränar vi främst våra kapplöpningsraser. För övriga raser rekommenderar vi att ni börjar med släphareträning. Munkorg är ett krav.

Ni anmäler och betalar i förväg. Träningen hålls varje vecka lördag eller söndag. Vi lägger ut på hemsidan och i vår Facebook-grupp inför varje träning. Undrar ni över något hör av er till nedanstående mailadress.

Anmäl till: traning@7hs.nu skriv med hundens namn, ägare, klubbtillhörighet och distans. Är du ny meddela det så att vi har någon på plats som kan hjälpa dig. Träningsmailen används bara under träningssäsongen, har du några frågor kontakta styrelsen.

Medlem: 40 kr/hund
Icke medlem: 80 kr/hund

Trial- & licensrapport (ifyllbar) >>

7HS_Max_Werdelin_00217

Träning – släphare

Träning sker med en maskin med lång lina + ”trasa” som körs för hand av en person. 

Hundens förare tar med sig linan ner till startplatsen och lägger ner den på anvisad plats vilket är ca 5 meter från hundens startposition. Hunden kopplas loss men hålls fast i halsbandet. När ekipaget är redo vinkar föraren åt harföraren och jakten börjar. Hela raksträckan på bilden är ca 100 m. 

När hunden jagat ifatt trasan får den gärna leka lite med den lite medan föraren kommer och hämtar den för ett eventuellt nytt släpp. Dock inte om den har benägenhet att bita sönder den, i sådana fall rekommenderas antingen munkorg eller leksak som harföraren ger i utbyte. 

Vilket avstånd hunden startar på är individuellt beroende på diverse faktorer. Vi samråder kring detta när det är er tur. 

Hur många släpp det blir är också individuellt. 

Avgift: 50 kr/hund för icke klubbmedlem och 25 kr/hund för medlemmar. 

Hunden ska värmas upp en stund innan den ska springa. 

Efter loppen ska den ”gå ner” tills den slutat flåsa. Tiden man går beror på hur snabbt den återgår till normal andning.  Ge den vatten! 

Fika finns alltid!

Har du frågor? Du hittar våra kontaktuppgifter på sidan KONTAKT.

 VÄLKOMMEN!

Träning med släphare
Träning med släphare

Hur man lär sin hund kapplöpning

Kapplöpningshunden skolas in genom lek med trasor och behöver stora ytor att röra sig på den första tiden för att steg och muskler ska utvecklas till fullo.

Därefter börjar hunden bekanta sig med banan, ofta genom att springa efter en s.k. släphare. Detta är en trasa med remsor i tyg eller plast som dras i lina över sanden med hjälp av en handhållen motor.

Flera raser uppskattar att jaga släphare eftersom det triggar hundens naturliga jaktinstinkt.

På Borås Greyhound Park har vi träning med släphare för alla raser och arrangerar uppskattade Prova-på-dagar för hundklubbar. 

När hunden jagar släpharen tillfredställande så kan man välja att låta hunden springa på den s.k. maskinharen. Maskinharen är vad kapplöpningshundarna jagar vid tävlingar. Skillnaden mellan släpharen och maskinharen är, förutom distansen hunden springer, att maskinharen sitter fast i rälsen och dras framåt med hjälp av en vajer. Detta kan ses som ett alternativ för de som känner att de gärna låter hunden springa ytterligare lite längre än vad släpharen kan erbjuda.

Om Er hund trivs på banan så kan ni välja att ta en tävlingslicens och börja tävla med er hund – oavsett ras. Låter detta intressant så finner Ni en lathund på hur det går till här.

Bli en i vår förening!

Läs mer om våra medlemsskap på sidan BLI MEDLEM.